Nieuw op- en afrittencomplex E19 in Brecht gaat open: de primeur is voor de zwakke weggebruikers

Eind maart 2013 stelt het Agentschap Wegen en Verkeer het nieuwe op- en afrittencomplex van de E19 in Brecht open voor het verkeer. Na ruim 8 jaar kan men dan in Brecht weer de snelweg oprijden naar Antwerpen. Al die tijd was de oprit dicht in het kader van de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn en moesten automobilisten noodgedwongen omrijden via Sint-Job-in-‘t-Goor. Alvorens het verkeer het nieuwe asfalt oprijdt, krijgen de inwoners van Brecht de kans om het complex te ontdekken tijdens een ludiek inhuldigingsevenement op 20 maart.

Te voet, met de fiets of skatend het asfalt op … het mag voor één keer

Het nieuwe op- en afrittencomplex in Brecht bestaat uit een grote ovonde boven de E19. Momenteel zijn daar nog de laatste werken aan de gang, waardoor de juiste datum van de opening voor het verkeer nog niet vaststaat.

Wel zeker is: de primeur van dat nieuwe asfalt is voor de zwakke weggebruiker. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het gemeentebestuur van Brecht nodigen de inwoners van Brecht uit om het nieuwe complex te komen ontdekken op woensdag 20 maart a.s. … te voet, met de fiets of op skates. Een enige kans!

Na een korte officiële inhuldiging om 18 uur in aanwezigheid van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (onder voorbehoud) mag iedereen vrij de nieuwe infrastructuur op tot 19 uur. Een brassband zorgt voor de nodige ambiance. Ook de pers is van harte welkom.

Tweede fase ring Brecht voltooid
De openstelling van het op- en afrittencomplex betekent de afronding van de tweede fase van de aanleg van de ring rond Brecht (tussen de Wuustwezelsteenweg in het westen en de Lessiusstraat in het oosten). Tegelijk met het nieuwe op- en afrittencomplex gaat ook het stuk van de ringweg tussen de Wuustwezelsteenweg en de Veldstraat open voor het verkeer, alsook de ontsluitingsweg tussen de Veldstraat en de Ringlaan (industrieterrein).

In 2006 werd de eerste fase al uitgevoerd, met onder meer de aanleg van de rotonde aan de Wuustwezelsteenweg en de bouw van de brug over de hogesnelheidslijn.

In 2015 wordt de ring doorgetrokken tussen de Veldstraat en de Lessiusstraat. Dat is de derde en laatste fase.

Ring ontlast centrumstraten
Dagelijks passeren er ruim 11 000 voertuigen door Brecht. Die drukte heeft onder meer te maken met de nabijheid van de E19 en beperkte wegeninfrastructuur in oost-westelijke richting. De komst van het treinstation Noorderkempen heeft het verkeer nog doen toenemen.

De ring zal het centrum van Brecht gevoelig ontlasten en sluipverkeer tegengaan. Het wordt er rustiger en veiliger. Het vrachtverkeer tussen de industriezone aan het kanaal in Rijkevorsel en Sint-Lenaarts en de Antwerpse haven zal het centrum van Brecht kunnen vermijden. Dankzij de doortrekking van de Ringlaan tot aan de Veldstraat wordt ook het lokale industrieterrein beter ontsloten.

De aanleg van fietspaden aan het industrieterrein en de Bethovenstraat verbeteren tot slot de veiligheid van de fietsers.

Bron: Agentschap Wegen en Verkeer

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>